Monumentale olijfbomen

Hoewel een oude olijfboom grote olijfboom na vele, vele jaren nog steeds substantiële vruchten produceert, zijn ze nu gewild vanwege de schoonheid van hun kronkelende, knoestige stammen en takken. Met majestueuze oude olijfbomen, haal je een stuk geschiedenis in je tuin.

Oude olijfbomen in grote bonsaistijl

Als je een tuin met een mediterraan thema hebt kan een oude olijfboom grote olijfboom een inspirerend middelpunt zijn. Ze kunnen gelukkig groeien in grote potten of in de grond. Met een stamomtrek van minimaal 1 meter zijn ze nog niet al te hoog. We noemen dit de grote bonsai-stijl vanwege de gedrongen stammen. De kleinere maten zijn goed voor kleinere tuinen. Of er nog vruchten zullen groeien, hangt af van hun leeftijd.

Deze eeuwen oude olijfboom is winterhard en heeft een lange levensduur. Velen weten het misschien niet, maar olijfbomen hebben een heel lang leven, met verschillende voorbeelden van 3.000 jaar oude olijfbomen die nog in leven zijn in Italië. Deze oeroude bomen hebben het eerste deel van hun leven hard hebben gewerkt en jaar in jaar uit enorme olijvenoogst hebben geproduceerd.
Met dat deel van hun leven achter de rug, konden ze zich prima thuis voelen op een mooie zonnige plek in jou tuin, idealiter met een beetje beschutting tegen het guurste winterweer. Daar kunnen ze zich vestigen, hun langzame groei voortzetten en hun natuurlijke, knoestige schoonheid aan hun directe omgeving lenen.

Koop bij een gerenommeerde kwekerij

Een oude olijfboom kan best prijzig zijn. Daarom koop je hem best aan bij een erkend kweker. Die zal gezonde planten leveren en ze ook aan huis leveren. De meeste oude olijfbomen zijn in de loop der jaren regelmatig gesnoeid, als gevolg van stammen die aanzienlijk in omtrek zijn uitgezet, terwijl het bladerdak onder controle is gehouden door jaarlijks te snoeien.
Als je iets kleins zoekt, kijk dan eens naar de wat jongere olijfbomen .
We hebben ook olijfbomen van meer dan 3 meter hoog in een standaardvorm.